Hartcoherentie

Voor stressbeheersing

Hartcoherentie is een wetenschappelijk gefundeerde methode om zelfstandig stress te leren beheersen op een preventieve of helende manier. Het hart geeft meer signalen naar het brein dan omgekeerd. Je kan met een eenvoudige oefening het hartritme in die mate beïnvloeden dat het hart zich niet meer in een vecht-/vluchtreactie bevindt, maar in een veilige modus. Op dat moment geeft het hart signalen naar onze hersenen dat alles veilig is en brengt het hart evenwicht in ons brein en zenuwstelsel.

Bij hartcoherentie gaat het om de samenhang tussen jouw hartslag en andere ritmen in jouw lichaam, zoals de ademhaling. Jouw hartcoherentie heeft invloed op hoe jij functioneert op emotioneel en cognitief gebied. Psychische klachten, zoals stress, kunnen invloed hebben op de hartcoherentie.

Net zoals je lichaam in rust herstelt en groeit, heeft ook je brein nood aan rust. Dit verhoogt je weerstand, je vitaliteit en je veerkracht. Dankzij de hartcoherente ademhaling brengen we lichaam en geest terug in balans

Waarom ademwerk

Als je structureel in een te hoge versnelling leeft, zal ook je ademhaling in een hogere versnelling raken. Ook wanneer je stil zit of in bed ligt. Wanneer je lichaam daaraan gewend raakt kun je daar letterlijk ziek van worden.  

Een ontregelde ademhaling kan op de langere duur zelfs leiden tot een fysieke burn-out, fibromyalgie, chronische vermoeidheid, chronische hyperventilatie, angsten, verzuring van je lichaam, etc.

Voordelen van hartcoherentie

  • Verhoogde veerkracht tegen stress
  • Betere beheersing van angst- en paniekaanvallen
  • Verbeterde focus en concentratie
  • Efficiënte techniek bij acute en chronische hyperventilatie
  • Gereguleerde en lagere bloeddruk
  • Meer weerstand tegen ziektes

Hartcoherentie ademhaling wordt onder meer toegepast door topsporters, jachtpiloten van het Franse leger en de Politie in Nederland. Maar ook jij kan leren om goed te ademen en dat is eenvoudiger dan je denkt. Door goed te ademen voorkom of genees je niet alleen veel welvaartsziektes, het maakt je energiekergelukkiger en minder gevoelig voor stress.

Sam